Kasım 2015

5 Kasım 2015 Perşembe

MEDAK


MEDAK LOGO minik
MEDAK’ın amacı Deprem, yangın, sel gibi afetlerde, büyük kazalarda, toplumsal ayaklanmalarda, dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında, eğitimli ve organize olmuş tıbbi personelin olay yeri ve çevresinde aktif saha hizmeti yapabilmesi için gereken koordinasyonunu sağlamak ve bu personele bu gibi acil durumlarda kendi hayatını idame ve hayat kurtarma görevleri için gereken tüm eğitimi vermektir.
Eğitmen kadrosunda bulundurduğu, uzun yıllar saha tecrübesine, sertifika, lisans ve diplomaya sahip Doktor, Dağcı, Acil Tıp Teknikeri, Cerrahi Teknikeri, Ameliyathane ve Acil Servis Hemşiresi, 112 Personeli, Veteriner Hekim, İlk Yardım Eğiticisi ve Eğitici Eğitmeni, Telsiz Operatörü, Sivil Savunma Uzmanı, Gönüllü İtfaiyeci ve sosyal sorumluluk projelerinde deneyimli Tıp Öğrencilerinin eğitmenliğinde geniş bir eğitim programına sahip MEDAK, Kurduğu Eğitim ve Araştırma Enstitüsü bünyesinde personelini Dünya ve Avrupa standardlarında eğiterek, olası afet ve kaza durumlarına koordineli bir şekilde tamamen sivil ve gönüllü bir yaklaşımla müdehale eden, kendi içinde organize olmuş sağlık personeli timleri yetiştirmektedir.
MEDAK Kurumsal iç yapısı ve Eğitim Modüllerinden oluşan Eğitim Programı;
  • U.S. Department of Homeland Security Federal Emergency Management Agency (FEMA)
  • The National Urban Search and Rescue (US&R) Response System
  • International Search and Rescue Advisory Group (INSARAG)
  • İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD)
  • Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE)
Gibi kurumların eğitim programları, çalışma yapıları ve müdehale standardları örnek alınarak, içinde bulunduğumuz kültürel ve ekonomik koşullar, potansiyel tehlike ve afet olasılıkları, eğitilmesi planlanan personelin bilgi ve potansiyel becerileri, zaman ve olanakları doğrultusunda hazırlanmıştır.
MEDAK copy

AKA ARAMA KURTARMA ARAŞTIRMA DERNEĞİ


AKA ARAMA KURTARMA ARAŞTIRMA DERNEĞİ

Marmara Depremi'nin hemen ardından örgütlenmiştir,
Marmara Depremi'nde Arama Kurtarma çalışmalarında ve yardım ekiplerinde görev almış konusunda uzman kişilerin kurduğu ve deprem sonrasında durumun farkına varan gönüllülerin de eğitimlere katıldığı bir guruptur.
AKA ağırlıkla mühendis ve mimarların oluşturduğu, Elektronik ve Teknoloji ile yapı kimyası ve fiziği konusunda tecrübesini, kurtarma sırasındaki deneyimlerinin yanısıra; bilgilerini paylaşmayı, alınması gereken önlemleri belirlemeyi, arama ve kurtarma çalışmalarında etkin aletleri ve kullanımlarını araştırmayı, bu bilgileri eğitim çalışmaları ile tüm gönüllü gruplara aktarmayı, operasyon ekibi ile de arama ve kurtarma çalışmalarında görev almayı ilke edinmiştir. Eğitimler öncelikle trafik kazaları ve deprem sonrası kurtarma çalışmalarına göre programlanmıştır.

ASYA - KİMSE YOK MU ASYA ARAMA KURTARMA EKİBİ


ASYA - KİMSE YOK MU ASYA ARAMA KURTARMA EKİBİ

Yardım dernekleri de arama kurtarma ekibi oluşturmaktan geri durmamış. Bunlardan biri de Kimse Yok Mu’nun kurduğu ASYA ekibi. İsmini ‘Arama-Kurtarma, Sağlık ve Yardım’ kelimelerinden alıyor. 1999 Gölcük depreminde sivil ekiplerin yok denecek kadar az olması onları harekete geçirmiş. 2005 yılında ekibi oluşturmaya başlamışlar, 2007 yılında ise profesyonel kadroya geçmişler. 400’e yakın mühendis, öğretmen, pilot, mali müşavir ve doktordan oluşan gönüllü bir ekibi var. İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep ve Erzurum’da merkezleri bulunuyor. Pakistan, Tacikistan, Haiti, Endonezya ve Japonya’daki afetlerde görev almışlar

BUSAR - BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ARAMA KURTARMA EKİBİ


BUSAR - BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ ARAMA KURTARMA EKİBİ

Üniversitelerin de aramakurtarma ekiplerinden birtanesidir. BUSAR, bu anlamda en donanımlısıdır. Bahçeşehir Üniversitesi tarafından 2005 yılında kurulmuş. Arama-kurtarma ve afet sonrası yardımın önemi konusunda duyarlı bir grup öğrencinin katkılarıyla oluşturulmuştur. BUSAR da Van depreminde ve sonrasında önemli yardım faaliyetlerinde bulunmuş. 120 kayıtlı üyesinin tamamı gönüllü. 30 kişilik aktif arama-kurtarma ekibiyle de 2011 yılından itibaren resmî birim haline gelmiş. Sosyal sorumluluk projeleriyle de sadece afetlerde değil diğer zamanlarda da toplum yararına çalışmaktadır.

İSÜDAK - İSTANBUL ÜNIVERSITESI DOĞAL AFETLER ARAMA VE KURTARMA EKIBI





Başka bir üniversitenin arama-kurtarma ekibi ise İSÜDAK. İstanbul Üniversitesi Doğal Afetler Arama ve Kurtarma Ekibi. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde çalışmış akademisyen ve öğrenciler tarafından aynı yıl kurulmuş. Ayrıca bu grup, afet bölgelerine üniversitenin değişik bölümlerinden bilimsel incelemelerde bulunacak akademisyenlerle gitmektedir. 27 kişilik akademisyen ve personelden oluşan bir ekibi var ve her yıl üye sayısı artmaktadır.

AKUT - ARAMA KURTARMA DERNEĞİ





AKUT - ARAMA KURTARMA DERNEĞİ

Arama-kurtarmada ülkemizde aklımıza ilk gelen ekip; Akut. 1996 yılında Türkiye’nin gönüllü ilk sivil toplum örgütü olarak kurulmuş. Ali Nasuh Mahruki’nin bu derneğin kurulmasında önemli çabaları olmuştur. AKUT, adını ilk kez Uludağ’da yapılan bir arama-kurtarma operasyonunda almıştır. Yurtdışında da bir çok faaliyetlerde bulunmuş. 1999 Gölcük depremiyle tüm Türkiye bu ekibin adını duymuştur. Van depreminde de önemli arama-kurtarma ve yardım faaliyetleri göstermiş. 1000’in üzerinde insanın Gölcük depreminde yardım için çalışmasını organize etmiştir. 200’ün üzerinde insanı da göçük altından canlı çıkarmıştır. 14 günlük Azra bebeği enkaz altından kurtarmaları büyük yankı getirdi. Yaklaşık 200 üyesi ve bir o kadar da gönüllüsüyle hâlâ faaliyetlerini devam ettirmektedir.

Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubu " INSARAG"


Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubu " INSARAG"


İngilizce Küresel Afet Alarm ve Koordinasyon Sistemi (GDACS) gibi, INSARAG da, İnsanî İlişkiler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) Cenevre'deki Acil Hizmetler Bölümü'ne (ESB) bağlıdır. 
Bölümdeki Koordinasyon Destek Birimi (FCSS), INSARAG sekreterliği olarak çalışmaktadır.

Üyeleri =Arama kurtarma ekipleri sınava girdikleri takdirde, INSARAG standartlarına göre
"ağır arama kurtarma ekibi" ve "orta ölçekli arama kurtarma ekibi" olmak üzere sınıflandırılmaktadırlar.


Üyelik kriterleri ile beraber, hangi ekibin, hangi sınıfta olacağını belirleyen yeterlilik, teçhizat gibi daha spesifik kriterler de, güncellenerek duyurulan kılavuzlarda yer almaktadır.
INSARAG'ın Afrika, Avrupa ve Ortadoğu bölgesinde 32,Amerika bölgesinde 7, Asya ve Pasifik bölgesinde 12 olmak üzere toplam 51 ülkeden en az 7369 personel ile 81üyesi bulunmaktadır.


Dış bağlantılar 
GDACS: Küresel Afet Alarm ve Koordinasyon Sistemi'INternational Search And Rescue Advisory G'roup" veya kısa adıyla INSARAG), üye ülkelerin resmî afet müdahale kurumları ile arama kurtarma çalışmalarında yer alan sivil toplum kuruluşları ağı. 

Grubun amacı; üyelerinin, ihtiyaç olan bölgelere hızla ulaşmalarını ve verimli bir çalışma gerçekleştirmeleri için gereken koordinasyonu sağlamaktır. 

Kuruluş ve organizasyonu 
1988 yılında, bugünkü Ermenistan'da meydana gelen Spitak depremi müdahale eden uluslararası arama kurtarma ekiplerinin girişimleri sonucunda, 1991 yılında kurulmuştur.