Afette Buluşma Noktaları

11 Ekim 2015 Pazar

Afette Buluşma Noktaları


toplanma-alani


Afet meydana geldiğinde aile üyeleri bir arada değilse, ilk endişeniz aile üyelerinizden haber almak ve onlarla bir araya gelmek olacaktır. Fakat iletişim hatlarının işlevsiz olabileceğini göz önünde bulundurursak, tekrar bir araya gelinceye kadar bu endişeniz devam edecektir. Eğer aile üyelerinizle buluşma noktalarınızı belirlerseniz, afet meydana geldiğinde ailenizi nerede bulacağınızı ve oraya nasıl ulaşacağınızı biliyor olursunuz.
Buluşma noktalarımızı belirlerken ev içerisinde, bina dışında ve mahalle dışında buluşma noktaları belirlemeniz uygun olacaktır. Ev içerisinde buluşma noktasına ne gerek var diye düşünebilirsiniz. Ancak deprem sırasında yaşanan panik ve heyecan nedeniyle, birçok kişi eşini veya çocuğunu evde unutmuştur. Ev içerisinde belirleyeceğiniz buluşma noktası çıkışa yakın ve güvenli bir yer olmalıdır.
Afet meydana geldikten sonra mahalleniz güvenliyse, civarda aile üyelerinin bir araya gelebileceği güvenli bir yer tespit edin. Bu yer evinize yakın, güvenli bir alan sağlayabilecek ve tüm aile üyelerinin bildiği bir konum olmalıdır.
Son olarak, mahallenizin güvenli olmaması ya da oradaki buluşma yerine ulaşamamanız durumunda, mahalle dışında bir buluşma noktası belirlemelisiniz. Bu yer, çocuklarınızın okulu ya da tüm aile üyelerinin iyi bildiği bir akrabanın evi olabilir.
Aile üyelerinin birbirlerinden haberdar olmaları amacıyla, nereye ve ne zaman gittiğinize dair küçük notları buluşma noktalarına bırakabilirsiniz.
Ayrıca 5393 sayılı Belediye Kanunu gereğince belediyeler ilçe sınırları içerisinde afetler sonrası toplanma alanları belirlemekten sorumludurlar. Belediyenizden toplanma alanlarını ve oraya nasıl ulaşacağını öğrenebilirsiniz. Böylelikle kendi afete hazırlık planınızı belediyenizin afet planı ile uyumlu hale getirebilirsiniz.
Önemli Aile Bilgilerini Kaydedin
Afet sonrası müdahale ve yardım çalışmaları sırasında aile üyelerine ait bazı bilgilere ihtiyaç duyulur. Yaşanan stres nedeniyle çok iyi bildiğiniz bu bilgileri kolayca hatırlamayabilirsiniz. Dolayısıyla aileniz için önemli aile bilgilerini not etmeniz faydanıza olacaktır. Peki hangi bilgileri kaydetmelisiniz?
Her bir aile üyesi için;
  • Ad-Soyad, T.C. Kimlik Numarası, Cep Telefonu
  • İş yeri adresi ve telefonu
  • Okul adı, adresi ve telefonu
  • Kan grubu, alerji bilgisi, düzenli kullanılan ilaçlar vb.
  • Ev adresi ve telefonu
  • ZDS poliçe numarası, acente telefonu
  • (Varsa) Özel sağlık sigortası poliçe numarası, acente telefonu
  • Pasaport ve ehliyet numaraları
  • Araç plakası, ruhsat numarası
  • Evcil hayvanların adı, numarası ve en son aşı tarihleri
Önemli aile bilgilerini kaydetmek için kullanabileceğiniz formun örneğini buradan indirebilirsiniz:
Önemli Evrakların Kopyalarını Hazırlayın
Aile bilgilerinizi kayıt altına almak nasıl önem arz ediyorsa, önemli evraklarınızın da kopyalarını hazırlamak o kadar önemlidir. Bu sebeple nüfus cüzdanı, ehliyet, tapu, sigorta belgeleri, diploma, pasaport, banka cüzdanı, evlilik cüzdanı gibi önemli evraklarınızın kopyalarını hazırlayıp su geçirmeyen bir torbada saklamalı ve bölge dışı irtibat kişisine göndermelisiniz.
Ayrıca kayıp şahıs kaydı oluşturmanız gerektiği takdirde aile üyelerinin fotoğraflarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu sebeple her bir aile üyesi için birer fotoğrafı eklemeyi unutmayın.
Günümüz teknolojilerini göz önünde bulundurursak, basılı kopyanın yanı sıra elektronik olarak da bu evrakları tarayıp internette güvenli bir ortamda (bulut depolama vb.) yedekleyebilirsiniz. Fakat bu durumda evraklara ulaşmanızın müddet alacağını aklınızdan çıkarmayın.
Gelecek yazımızda afete hazırlık planı için nasıl bölge dışı irtibat kişisi belirleyeceğimizi, acil durum bilgi kartı hazırlayacağımızı, acil durum telefon numaralarını nasıl arayacağımızı paylaşacağız.
Sağlıcakla kalın…

0 yorum :

Yorum Gönder