Travma

1 Aralık 2015 Salı

Travma







Multipl Travma (çoklu travma) iki yada daha fazla büyük organ sistemini ilgilendiren belirgin travmadır. Travmalar, 1-44 yaş arası sağlıklı genç erişkinlerdeki ölümlerin birinci sebebidir. Travmaya sebep olan en sık etkenler trafik kazaları, yüksekten düşmeler, ateşli veya delici-batıcı silah yaralanmalarıdır. Türkiye'de trafik kazaları ve buna bağlı ölümler en önemli sağlık sorunlarından biridir. Kazalarda ölümlerin yaklaşık %50'si saniyeler ve dakikalar içinde olmaktadır. Bu tip yaralılara genel anlamda erken müdahale mümkün değildir ve olay yerinde ölürler. Bu dönem ölümleri ancak kazalara karşı koruyucu önlemlerin alınması ile azaltılabilir.

Ölümlerin yaklaşık %30'u ise yaralanmadan sonraki dakikalar ve ilk birkaç saatte (Altın Saat) içinde olur. “Altın Saat”te yapılan erken ve etkili müdahale ile bu hasta grubu kurtarılabilir. Acil servislerde veya ambulansta çalışan sağlık personelinin en yararlı olabileceği hastalar bu grup hastalardır. Yaralananların %20'si de, sıklıkla günler ve haftalar içinde hastanede sepsis veya multi organ yetmezliğinden ölürler.

SAFE-M Travma Eğitimi sağlık afet çalışanlarının travmalı hastaya müdahale konusunda bilgi, tutum ve beceri kazanmasını amaçlamaktadır.



Kaynaklar:
http://www.umkeder.org/sayfa.aspx?id=19
Türk Travma ve Resüsitasyon Derneği

0 yorum :

Yorum Gönder