AİLE AFET HAZIRLIK PLANI

16 Ekim 2016 Pazar

AİLE AFET HAZIRLIK PLANI


AİLE AFET HAZIRLIK PLANI



1-AİLE TOPLANTISI:Depreme hazırlık olarak ailenin tüm bireyleri çocuklar dahil bir toplantı yapmalıdır.Bu toplantıda olası bir afette yapılacaklar planlanır.

2-GÜVENİLİR YERLER:Bulunduğunuz mekanlarda tehlikeli olabilecek ve güvenli olabilecek noktalar belirlenmelidir.Örneğin pencere önleri,ağır aydınlatma araçlarının alt kısımları,büyük ve ağır devrilebilir eşyaların yanları,ocak gibi yangına neden olabilecek eşyaların yanları TEHLİKELİDİR.Korunabilecek güvenli alanlar ise sağlam bir masanın altı,sağlam bir koltuk yada divanın yanıbaşı,yatağınızın yanı,bir köşe dibi ya da iç duvarlardan birinin yanı GÜVENLİDİR.
ÇÖMELİP,KAPANIP,TUTUNMAK için en güvenli yeri bulun.

3-ÇIKIŞ YOLLARI:Olağan çıkışları ve belki ilk anda aklınıza gelmeyen arka kapı,pencere gibi yerleri belirleyin.Düşerek veya kayarak kapıları kapatabilecek eşyaların yerlerini değiştirin.Mümkünse duvara sabitleyin.Örneğin kapı arkalarında duran halılar,elektrik süpürgesi gibi eşyaları kapı arkalarına koymayın.

4-SU VE YİYECEK:Deprem sırasında su bulmak oldukça zor olabilir.deprem sonrasında eğer eviniz sağlam kaldıysa banyo küvetini veya lavaboyu tıkaçla tıkamak suretiyle doldurun.yedek su deposu olarak kullanabilirsiniz.Alternatif su depolamak esastır.Günlük her kişi için 4 lt su depolayın.suyu sağlam,ışık almayan,testi veya şişede depolayın.

5-TESİSATLARIN KAPATILMASI:Elektrik,gaz ve su vanalarını kapatmayı evdeki tüm bireylere öğretin.Yerlerini iyi öğrenin.

6-BULUŞMA NOKTALARI:Ev içinde,ev dışında ve mahalleniz dışında ortak buluşma alanları belirleyin.Deprem anında tüm aile bireyleri bir arada olamayabilir.Önce ev içinde belirleyin.Sarsıntı bittikten sonra çıkış yolu üzerinde güvenli bir nokta tespit edin.Sonra bina dışında mahalleniz güvenli ise bir yer seçin.Parkjlar bu işiçin en uygun alanlardır.Mahalle dışında da bir yer tespit etmeniz iyi olacaktır.
  Çocuklarınızla,deprem sonrasında sizin yada sizin adınıza bir akraba yada bir arkadaşınız ulaşana kadar okuldan ayrılmamalarını anlatın.

7-BÖLGE DIŞI BAĞLANTI KİŞİSİ:Bir afet sonrası telefon hatlarını kilitleneceği düşünülürse hem oturduğunuz bölge,hemde başkent dışında bir irtibat kişisi seçin.Bu kişiye sizi merak edebilecek kişilerin telefon numaralarını verin,akrabalarınıza da bu kişinin telefonunu verin.Böylece siz sadece bir kişiye ulaşarak aslında herkese ulaşmış olursunuz.

8-ÖNEMLİ EVRAKLAR:Deprem sonrası hayat bir şek,lde devam etmektedir.Size gerekli olabilecek önemli evraklarınızın birer kopyasını güvendiğiniz bir akrabanıza gönderin.Evraklarınızı su geçirmeyen çantalarda muhafaza edin.

9-YATAĞINIZIN YANINDA FENER,İŞ ELDİVENİ VE AYAKKABI BULUNDURUN

10-İLK YARDIM SETİ:Mutlaka evde ve arabanızda bir set bulundurun.

11-BİR DEPREMDEN SONRA ASLA ATEŞ KULLANMAYIN.

12-SAĞLIKLA İLGİLİ ACİL DURUMLAR DIŞINDA TELEFONUNUZU KULLANMAYIN.

13-ACİL DURUMLARDA KULLANACAĞINIZ BİR ÇANTA HAZIRLAYIN.

KİŞİSEL DEPREM ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKENLER:

-Su
-Enerji veren yiyecekler
-Yedek pilleri ile radyo
-Yedek pilleri ile fener
-İlk yardım çantası
-Bir kat giyisi
-Bir miktar para
-Çok amaçlı çakı
-Düdük
-Kağıt,kalem

-İçinde önemli telefonların yazıldığı bir not defteri

0 yorum :

Yorum Gönder