Kalp Masajı Nasıl Yapılır?

25 Ekim 2016 Salı

Kalp Masajı Nasıl Yapılır?


Kalp Masajı Nasıl Yapılır?


Ülkemizde ani kalp durmaları sonucu yılda yüz bine yakın kişi hayatını kaybetmektedir. Bu sayı göz ardı edilemeyecek kadar çoktur. 
Kalp krizi sonucu ölüm oranlarını azaltmak için doğru kalp masajı yapabilmeyi bilmek oldukça önemlidir. Topluma doğru kalp masajı yapılması konusunda eğitim verilmesi ani kalp durması sonucu ölümleri azaltacaktır. Ani kalbi duran ve yere yığılan hastaya nasıl yaklaşılacak? Neler yapılacak? Kimlerden yardım istenecek? Kalp masajı hangi bölgeye ve ne zamana kadar uygulanacak? Bu ve benzeri konular açık ve net bir şekilde topluma anlatılmalıdır. Yaşam kurtarma zincirinin halkaları iyi bilinmelidir. İlk yardımcı ani kalp durması vakası ile karşılaştığında ilk önce ortam güvenliğini sağlamalıdır. Sonra bilinç değerlendirmesi yapar. Hastanın kalbinin durduğundan emin olduktan sonra hastayı sert ve düz bir emine yatırarak kalp masajına başlamalıdır. Kalp masajının yapılacağı bölge iman tahtasının dört parmak sol tarafı veya iki meme arasıdır. İlk yardımcı kollarını bükmeden dik bir şekilde belden kuvvet alarak dizleri kendi omuz hizasında olacak şekilde hasta başına çömelerek kalp masajını yapmalıdır. Etkili bir kalp masalı yetişkin kişilerde göğüsün 4-5 cm içeri çökertilmesi ile 30 bası 2 suni solunum şeklinde devam ettirilmelidir. 
Suni solunuma başlamadan önce hastaya baş çene pozisyonu verilerek hava yolu açıklığı sağlanmalıdır. Hava yolu açıklığından emin olunmalıdır. Kalp masajını devam ettiren ilk yardımcı aynı zamanda olay yerinde bulunan belirli bir kişiyi işaret ederek o kişiden 112 acil sağlık ekiplerini aramasını istemelidir.Yapay solunum bilmiyor yada yapmak uygun değilse aralıksız kalp masajı da yeterli solunum ve dolaşım desteği sağlamaya yetecektir. 
112 acil sağlık ekipleri olay yerine ulaşıncaya kadar kalp masajını aralıksız olarak sürdürmelidir. Bu sayede hastanın ambulans ile gelecek elektroşok cihazı ile kalbinin yeniden çalıştırılma olasılığı artacaktır. Kalp masajının asıl yararı ise beyin hasarının geciktirilmesidir. Bu sayede ileri yaşam desteğine geçilmesi sonucunda kalp yeniden çalıştırıldığında hastada beyin ölümü gerçekleşmediğinde uyanma ve başkalarına bağımlı olmadan hayatını sürdürme olasılığı artacaktır. 
112 acil sağlık ekiplerinin beyin ölümü gerçekleşmemiş hastaya yapacağı acil tıbbi müdahale hastanın hayata dönme ve başkalarına bağımlı olmadan yaşamını sürdürme olasılığını yükseltecektir.

0 yorum :

Yorum Gönder